5 βασικές συμβουλές για κούρεμα του γκαζόν ώστε να είναι υγιές

Το κούρεμα δεν αφορά μόνο το κομμάτι της εμφάνισης. Αν γίνεται σωστά, μπορεί να ενισχύσει τη συνολικότερη υγεία και ανθεκτικότητα του γκαζόν σας. Δείτε τις βέλτιστες πρακτικές κουρέματος, για γκαζόν "στην τρίχα".

Το σωστό κούρεμα μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο των ζιζανίων, την ανακύκλωση θρεπτικών συστατικών και την προαγωγή της ανάπτυξης βαθιών ριζών. Οι βέλτιστες πρακτικές κουρέματος διαφοροποιούνται ανάλογα με την εποχή, τις καιρικές συνθήκες, την ποικιλία του χόρτου και την εντατικότητα της διαχείρισης του γκαζόν. Λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω.

1. Απαραίτητα εργαλεία: μια κοφτερή, σωστά τοποθετημένη λεπίδα χορτοκοπτικού

Μια στομωμένη λεπίδα ή, ακόμα χειρότερα, μια ανάποδα τοποθετημένη λεπίδα, δεν θα παρέχει καθαρές κοπές. Έτσι το γκαζόν σας όχι μόνο θα δείχνει ταλαιπωρημένο, αλλά θα είναι τραυματισμένο και θα έχει περισσότερα σημεία εισόδου για έντομα και ασθένειες, λέει η Laurie Trenholm, ειδική στον αστικό χορτοτάπητα από το University of Florida. Οι καθαρές κοπές από κοφτερή λεπίδα δίνουν μια ωραία και ομοιόμορφη εμφάνιση, που είναι, επίσης, πολύ πιο υγιεινή για το χόρτο.

2. Φροντίστε σωστά την ποικιλία χόρτου που διαθέτετε

Υπάρχει ένα προτεινόμενο ύψος για κάθε ποικιλία χόρτου. Αν αφιερώσετε λίγο χρόνο για να πληροφορηθείτε την ποικιλία του χόρτου του γκαζόν σας και το συνιστώμενο ύψος κοπής, θα είστε πιο κοντά σε ένα υγιές γκαζόν που θα ευδοκιμεί, επισημαίνει η Trenholm.

«Το ιδανικό ύψος χορτοκοπής βασίζεται στο μέγεθος του ελάσματος του φύλλου της εκάστοτε ποικιλίας χόρτου. Χόρτα με λεπτότερα ελάσματα μπορούν να κουρεύονται σε χαμηλότερο ύψος ενώ τα είδη με πλατύ έλασμα είναι πιο υγιή με λίγο περισσότερο ύψος», εξηγεί η Trenholm. Η στενόταφρος έχει το μεγαλύτερο ύψος μεταξύ των πλατύφυλλων ειδών, ευδοκιμώντας σε ύψος 8,90-10,2 εκατοστών, ενώ το Centipedegrass, που αναπτύσσεται κοντά στο έδαφος, μπορεί να διατηρείται σε ύψος μόλις 2,5-5 εκατοστών.

3. Ποιο είναι λοιπόν το σωστό ύψος της χορτοκοπτικής πλατφόρμας;

Η ποικιλία του χόρτου είναι ο βασικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη, αλλά όχι ο μοναδικός. Ένας καλός γενικός κανόνας για το κούρεμα είναι να μην κόβετε περισσότερο από το ένα τρίτο του υπάρχοντος ιστού των φύλλων σε μία κοπή.

Ένα κοντύτερο γκαζόν έχει συχνά περισσότερα προβλήματα με ζιζάνια, επειδή ο θόλος δεν είναι τόσο πυκνός και επιτρέπει σε περισσότερο φως να φτάσει στο χώμα κάνοντας τους σπόρους ζιζανίων να φυτρώσουν. Ωστόσο, αν αφήσετε το γκαζόν σας να μεγαλώσει πολύ και μετά το κόψετε σημαντικά, αυτό μπορεί να καταπονήσει το χόρτο και να το κάνει να αντλήσει θρεπτικά συστατικά από το σύστημα ριζών, υποβαθμίζοντάς τις και τελικά οδηγώντας σε ένα γκαζόν με τάσεις αραίωσης, που δεν είναι υγιές, λέει ο Clint Waltz, ειδικός του University of Georgia Extension σε θέματα χορτοτάπητα. Το τακτικό κούρεμα του γκαζόν σε ύψος χαμηλότερο από το προτιμώμενο για τη συγκεκριμένη ποικιλία είδος χόρτου θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Η καλύτερη τακτική είναι η διατήρηση του ύψους χορτοκοπής σε σταθερό επίπεδο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους - απλώς αφήστε το ύψος του χλοοκοπτικού σας στην ιδανική ρύθμιση για την ποικιλία του χόρτου σας.

4. Διαλέξτε την κατάλληλη στιγμή: Κουρεύετε το γκαζόν ανά κατάλληλα διαστήματα

Είναι απολύτως λογικό: Αν το γκαζόν σας λιπαίνεται και ποτίζεται πολύ ή διανύει την περίοδο ενεργούς ανάπτυξής του, μπορεί να χρειάζεται κούρεμα δύο φορές την εβδομάδα. Αν το χόρτο σας διανύει την περίοδο λήθαργού του, μπορεί να μη χρειάζεται καθόλου κούρεμα. Και αν υποφέρει από καταπόνηση ξηρασίας, δεν πρέπει να το κουρέψετε, καθώς ακόμη και το παραμικρό πάτημα μπορεί να το καταστρέψει.
Τηρείτε τον κανόνα που λέει να μην αφαιρείτε ποτέ περισσότερο από το ένα τρίτο του ιστού των φύλλων κάθε φορά. Αν το επιθυμητό ύψος του γκαζόν είναι 5 εκατοστά, τότε πρέπει να το κουρέψετε μόλις φτάσει τα 7,5.

5. Τι να κάνετε με τα κομμάτια;

Αν είστε συνεπείς στο κούρεμα του γκαζόν σας και δεν παράγετε μεγάλες ποσότητες υλικού, τότε πρέπει να αφήσετε τα κομμάτια επάνω στο γκαζόν σας – είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά που είναι χρήσιμα για αυτό. Ακόμη και τα φύλλα, ως κάποιο βαθμό, μπορούν να γίνουν χορτολίπασμα και να αφεθούν να θρέψουν το χώμα.