Ο κήπος σας: Ανθισμένος όλο το χρόνο

Με λίγη έρευνα και προγραμματισμό, μπορείτε να έχετε στον κήπο σας πολύχρωμα λουλούδια από τις αρχές της άνοιξης ως το τέλος του φθινοπώρου. Ας δούμε πώς.

Το έχετε πάθει αυτό; Να πάτε γεμάτοι όρεξη και ενθουσιασμό στο φυτώριο στις αρχές της άνοιξης και να αγοράσετε όλα τα πανέμορφα, ολάνθιστα φυτά που σας έκλειναν το μάτι, έτοιμοι να μεταμορφώσετε τον κήπο σας σε παράδεισο για το καλοκαίρι. Τα φυτεύσατε όλα και ήταν φανταστικά. Για λίγο. Γιατί μόλις μετά από λίγους μήνες, τίποτα δεν ανθίζει πια και ο όμορφος κήπος σας δείχνει άχρωμος.

Δεν χρειάζεται να επαναλάβετε το ίδιο λάθος. Αντί να αγοράζετε παρορμητικά, αφιερώστε λίγο χρόνο για να μιλήσετε με τους ειδικούς στο φυτώριο της περιοχής σας. Μπορούν να σας πουν ακριβώς τι να φυτεύσετε ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στον κήπο σας, έτσι ώστε να έχετε χρώμα οποιαδήποτε εποχή.

Δεν είναι κακή ιδέα να αναπτύξετε μια μέθοδο, δημιουργώντας αναλυτικά σχέδια για να συγκεντρώσετε έναν καλό συνδυασμό φυτών που θα ανήκουν σε όλες τις παρακάτω κατηγορίες: κοντά, μεσαία και ψηλά φυτά, φυτά με ικανοποιητικό φύλλωμα όλη τη σεζόν και φυτά που ανθίζουν την άνοιξη, στις αρχές καλοκαιριού, στα μέσα καλοκαιριού, στα τέλη καλοκαιριού, και το φθινόπωρο. Για μεγαλύτερη οικονομία και διάρκεια, αλλά και λιγότερη συντήρηση, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε κυρίως πολυετή φυτά αντί για μονοετή.

Διαλέξτε τα αγαπημένα σας χρώματα και φτιάξτε συστάδες φυτών που θα ανθίζουν όλα μαζί. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να φτιάξετε μια συστάδα από φυτά που ανθίζουν τον Ιούνιο, όπως παιώνιες, κάποιες σιβηρικές ίριδες και δελφίνιο στη μία πλευρά του παρτεριού και μια άλλη συστάδα φυτών που ανθίζουν τον Ιούνιο, στην απέναντι πλευρά του παρτεριού. Το υπόλοιπο παρτέρι θα γεμίσει με την πρασινάδα από φυτά που θα ανθίσουν όλα μαζί αργότερα. Αν έχετε πολλά λουλούδια ανθισμένα παντού, το μάτι κουράζεται. Αυτός ο σχεδιασμός επιτρέπει στο μάτι να πέσει κάπου και να απολαύσει την ομορφιά.

Αν γίνεται, είναι καλύτερο να αγοράσετε και να φυτεύσετε όλα τα φυτά μαζί την άνοιξη. Η θέση τους εξαρτάται από εσάς – χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και πειραματιστείτε: Πάρτε όλα τα φυτά, όπως είναι μέσα στα κουτιά τους, και δείτε πώς φαίνονται σε διάφορες θέσεις, μέχρι να βρείτε τη σωστή. Ψηλά, μεσαία και κοντά πασσαλάκια και χρωματιστές σημαίες μπορούν να σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε το ύψος των φυτών και το χρόνο άνθισης, καθώς πολλά φυτά είναι ακόμη βλαστάρια. Αν θέλετε, στριμώξτε τα. Έτσι θα έχετε τη μέγιστη βλάστηση ανά τετραγωνικό μέτρο κήπου, θα μειώσετε τα ζιζάνια και θα αποτρέψετε την υπερβολική εξάπλωση φυτών με τέτοιες τάσεις, μειώνοντας τις ανάγκες συντήρησης.

Η συνταγή, λοιπόν, είναι η εξής: Αφιερώστε λίγο χρόνο στο σχεδιασμό και μετά ακολουθήστε τον, διασκεδάστε το και μη σας απασχολεί η τελειότητα. Απολαύστε τη διαδικασία και θα λατρέψετε το αποτέλεσμα.