Ένα δέντρο για πάντα: πώς να το βρείτε και να το φυτεύσετε

Όταν φυτεύετε ένα δέντρο, μην το κάνετε μόνο για τον εαυτό σας. Συχνά, οι επόμενες γενιές θα το απολαμβάνουν και θα το συνδέουν μαζί σας. Έχουμε μερικές συμβουλές για εσάς που σκέφτεστε να επιλέξετε ένα δέντρο για να φυτεύσετε.

Δεδομένης της μακρόχρονης σχέσης που θα αναπτύξετε εσείς και η οικογένειά σας με το δέντρο που θα φυτεύσετε, είναι καλό να σκεφτείτε καλά την όλη διαδικασία. Μιλήσαμε με τους ειδικούς και σημειώσαμε τα πιο σημαντικά:

1. Τα βασικά: φως, υγρασία, μέγεθος

Μπορεί να έχετε ακούσει να το λένε: έχουν και τα δέντρα αισθήματα. Αλλά, κι αν δεν έχουν, έχουν σίγουρα προτιμήσεις. Σε κάποια αρέσει το πολύ φως, σε άλλα όχι. Κάποια μπορούν να αντέξουν σε πολύ υγρό χώμα, ακόμη και σε πλημμύρες. Αν θέλετε το δέντρο σας να ευδοκιμήσει, εξετάστε το χώρο όπου θα το φυτεύσετε και κάντε την έρευνά σας για τα είδη που θα τα πήγαιναν καλά εκεί.

Επίσης, είναι καλό να σκεφτείτε μερικά χρόνια μπροστά. Πόσος είναι ο διαθέσιμος χώρος και τι σχήμα και μέγεθος θα έχει το δέντρο σας, όταν φτάσει στην ωριμότητα; Λάβετε υπόψη τις κατάλληλες αποστάσεις από κτίσματα και άλλα δέντρα. Σκεφτείτε, επίσης, τι θα γίνεται από κάτω – οι ρίζες κάποιων δέντρων γίνονται δύο με τρεις φορές μεγαλύτερες από το πλάτος του δέντρου. Αφήστε χώρο για να απλωθούν χωρίς να προσεγγίζουν σωληνώσεις και θεμέλια, αν γίνεται.

2. Τι σας αρέσει και τι θέλετε;

Σκεφτείτε τι προτιμάτε: μέγεθος, σχήμα, είδος φύλλων, εντυπωσιακά άνθη, χρώμα φύλλων το φθινόπωρο και άλλα χαρακτηριστικά. Αναζητάτε ένα δέντρο που μεγαλώνει γρήγορα; Αν ναι, κάντε ένα συμβιβασμό - οι διακοσμητικές αχλαδιές έχουν πανέμορφα λευκά λουλούδια, υπέροχο χρώμα το φθινόπωρο, και μεγαλώνουν γρήγορα. Αλλά έχουν αδύναμα κλαδιά, που αρχίζουν να σπάνε μετά από περίπου 20 χρόνια. Κάντε την έρευνά σας στο τοπικό δεντροκομείο ή σε ιστοσελίδες οργανισμών πανεπιστημίων.

3. Αγοράστε και φυτεύστε

Όταν καταλήξετε στο τι θέλετε, είναι η ώρα της αγοράς. Εδώ σας δίνουμε κάποιες επιλογές και συστάσεις: πρώτα τα δέντρα με ρίζες σε μπάλα ή μουσαμά, δεύτερα τα δέντρα σε γλάστρες και τρίτα τα δέντρα με γυμνές ρίζες. Με τις μπάλες και τον μουσαμά, μπορείτε να φυτεύσετε μεγαλύτερα δέντρα, 2,5-3,5 μέτρων, αλλά ενδεχομένως να μην είναι ό,τι καλύτερο να διαλέξετε το μεγαλύτερο δέντρο στο δεντροκομείο. Το δέντρο χρειάζεται 1 χρόνο για να ανακτήσει τις ρίζες που έχασε στη μεταφύτευση για κάθε 2,5 εκατοστά διαμέτρου. Αυτό σημαίνει πως ένα μεγαλύτερο δέντρο μπορεί να χρειαστεί πολλά χρόνια για να ριζώσει προτού ξεκινήσει να μεγαλώνει, ενώ ένα μικρότερο δέντρο θα επανέλθει γρηγορότερα και πιθανώς θα γίνει πιο γρήγορα πιο μεγάλο.

Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι οι πιο κατάλληλες εποχές για το φύτεμα δέντρων αλλά καλύτερα να περιμένετε μέχρι το χώμα να είναι στεγνό και μαλακό, όχι πολύ σκληρό. Μη βιαστείτε να φυτεύσετε στις αρχές-αρχές της άνοιξης, χρειάζεστε ζεστό χώμα για το φύτεμα. Σε κρύα κλίματα είναι καλύτερα να φυτεύετε το φθινόπωρο, τουλάχιστον 6 με 8 εβδομάδες πριν από το χειμώνα, ώστε το δέντρο να έχει χρόνο να εγκλιματιστεί.

Σκάψτε την τρύπα αρκετά βαθιά, ώστε το επάνω μέρος του στρώματος χώματος στη γλάστρα ή το μουσαμά να είναι στο επίπεδο του εδάφους. Για καλύτερα αποτελέσματα, αερίστε το χώμα περίπου 2 με 3 φορές το πλάτος της τρύπας γύρω από το δέντρο, για να διευκολύνετε το ρίζωμα. Μόλις βάλετε το δέντρο στην τρύπα, αφαιρέστε τυχόν συρμάτινο καλαθάκι και μουσαμά ή νήμα, αν γίνεται. Στη χειρότερη περίπτωση χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να αφαιρέσετε το επάνω στρώμα του μουσαμά, ώστε να μην απομακρύνει την υγρασία από την μπάλα ριζών.

Ποτίστε το φυτό σχολαστικά, αφού γεμίσετε την τρύπα, για να σταθεροποιήσετε το χώμα. Ανάλογα με την τοποθεσία και το μέγεθος του δέντρου, τα φρεσκοφυτεμένα δέντρα χρειάζονται 38-57 λίτρα νερό την εβδομάδα. Εφαρμόστε 7,5-10 εκατοστά βιολογικού χορτολιπάσματος, όπως κομμάτια ξύλου, σε μια διάμετρο 120 εκατ. γύρω από ένα φρεσκοφυτεμένο δέντρο για να το βοηθήσετε να διατηρήσει την υγρασία και να αποτρέψετε την ανάπτυξη ζιζανίων. Κρατήστε το χορτολίπασμα σε απόσταση αρκετών εκατοστών από τον κορμό του δέντρου.

Μόλις το βάλετε στο χώμα, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να ποτίζετε το δέντρο. Η λίπανση και το κλάδεμα μπορούν να περιμένουν (αν δεν υπάρχουν κατεστραμμένα ή άρρωστα κλαδιά) μέχρι το δέντρο να ριζώσει.