Γιατί να χρησιμοποιείτε αναμοχλευτές;

Ο απλός τρόπος αναβάθμισης του γρασιδιού σας
Μετά την αναμόχλευση, το γρασίδι θα πρέπει να παραμείνει προστατευμένο για λίγες ημέρες. Έτσι ο χλοοτάπητας θα απολαμβάνει τις βέλτιστες συνθήκες αναγέννησης μετά την ταλαιπωρία της αναμόχλευσης.

Ο απλός τρόπος αναβάθμισης του γρασιδιού σας

Δείτε τον κήπο σας να μεγαλώνει: Όσο μεγάλος ή μικρός αν είναι ο κήπος σας, οι ηλεκτρικοί και βενζινοκίνητοι αναμοχλευτές μπορούν να αναγεννήσουν το γκαζόν σας και να το μεταμορφώσουν σε υπόδειγμα υγείας. Το γκαζόν σας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τριών ετών πριν από την πρώτη αναμόχλευση. Πριν ξεκινήσετε, να κουρεύετε πάντα το γκαζόν όσο μπορείτε πιο κοντό. Ιδανικό είναι ένα μέσο ύψος 4 cm. Αν είναι δυνατόν, να εργάζεστε όταν το έδαφος είναι εντελώς στεγνό, έτσι αποφεύγεται ζημιά στο μηχάνημα και τα σχηματιζόμενα αυλάκια παραμένουν ανοιχτά

Αντίο στα βρύα: Χρειάζεται κατάλληλη φροντίδα για να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί ένα υγιές γκαζόν. Αυτό περιλαμβάνει τακτική αναμόχλευση – τη διαδικασία της φυσικής αφαίρεσης του στρώματος ξερών υπολειμμάτων χόρτων και βρύων έτσι ώστε τα θρεπτικά συστατικά να μπορούν να εισέρχονται στο χώμα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΜΟΧΛΕΥΣΗ;

Κατά την αναμόχλευση, ο χλοοτάπητας κόβεται ελάχιστα, κι έτσι απομακρύνονται το χορτολίπασμα (παλιό κομμένο χόρτο) και τα βρύα. Κατά συνέπεια, το χώμα μπορεί να απορροφήσει περισσότερο οξυγόνο και η ανάπτυξη του γρασιδιού να επιταχυνθεί. Ο αρχικός αγγλικός όρος ‘verticutting’ είναι ένας συνδυασμός των λέξεων ‘vertical’ (κάθετη) και ‘cut’ (κοπή). Η καλύτερη εποχή για την αναμόχλευση του γρασιδιού είναι η άνοιξη, μεταξύ των μέσων του Απρίλη και των αρχών του Μάη. Τότε μπορεί το γρασίδι καλύτερα να αναγεννηθεί. Η αιχμηρή και σπειροειδώς τοποθετημένη λεπίδα τεμαχισμού στον αναμοχλευτή John Deere κόβει το χλοοτάπητα σε βάθος χιλιοστών. Έτσι η περιοχή του χώματος απελευθερώνεται από το νεκρό χόρτο και το ανεπιθύμητο στρώμα ξερών υπολειμμάτων χόρτων.

Ο αναμοχλευτής με σάκο συλλογής συλλέγει το υλικό κατά την εργασία.

Στην αναμόχλευση, τα χόρτα που δεν έχουν επαρκείς ρίζες θα ξεριζωθούν. Επομένως, γρασίδια που έχουν τοποθετηθεί πρόσφατα δεν είναι κατάλληλα για αναμόχλευση, καθώς οι ρίζες "πιάνουν" μετά από μερικούς μήνες ανάπτυξης. Βασικός κανόνας είναι ότι το γρασίδι πρέπει να είναι τουλάχιστον τριών ετών πριν γίνει για πρώτη φορά αναμόχλευση.

Μετά την αναμόχλευση, το γρασίδι θα πρέπει να λιπαίνεται. Ανάλογα με το χώμα, στην επιφάνεια μπορεί να διασκορπιστεί και άμμος. Αν ο χλοοτάπητας είναι πολύ αραιός, τότε συνιστάται να ακολουθήσει σπορά, όπου χρειάζεται.

Στρώμα ξερών υπολειμμάτων χόρτων – τι είναι και πώς δημιουργείται;

Κατά τη διάρκεια του έτους, τα υπολείμματα των φυτών και τα κομμένα χόρτα συσσωρεύονται. Έτσι η επιφάνεια του χώματος γίνεται πιο πυκνή και "σφραγίζει". Αυτό σημαίνει ότι πλέον το νερό, ο αέρας και τα θρεπτικά συστατικά δεν μπορούν να φτάσουν στις ρίζες του χόρτου. Το γκαζόν δείχνει ασθενικό και ανομοιόμορφο, καθώς το χόρτο δεν μπορεί πια να σχηματίσει μια συνεχή επιφάνεια.

ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΜΟΧΛΕΥΣΗ

Η τακτική αναμόχλευση, χορτοκοπή και λίπανση θα διατηρήσει το γρασίδι σας υγιές και ελκυστικό. Όταν η θερμοκρασία του εδάφους φτάσει τους 8°C, το χόρτο θα αρχίσει να μεγαλώνει. Αυτό παρέχει τις ιδανικές συνθήκες για την πρώτη χρήση του αναμοχλευτή. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, ο αναμοχλευτής μπορεί να χρησιμοποιείται στην Ευρώπη από τον Απρίλιο έως το Σεπτέμβρη. Το φθινόπωρο είναι, επίσης, μια εξαιρετική εποχή για αναμόχλευση, καθώς το γρασίδι σας θα λάβει ξανά πολύτιμη φροντίδα και τυχόν βρύα που έχουν αναπτυχθεί το καλοκαίρι θα απομακρυνθούν.

Θα πρέπει να ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:

  • Το γρασίδι πρέπει να έχει ήδη κουρευτεί μία ή δύο φορές μέσα στην άνοιξη.
  • Κουρέψτε το γρασίδι πριν από την αναμόχλευση με το χαμηλότερο δυνατό ύψος λεπίδας – ένα ύψος κοπής τεσσάρων εκατοστών είναι το ιδανικό.
  • Το χώμα θα πρέπει να είναι στεγνό. Έτσι όλα τα στάδια της εργασίας θα είναι ευκολότερα και η συσκευή θα είναι προστατευμένη.
Οι καλύτερες εποχές για να αφαιρέσετε το στρώμα των ξερών υπολειμμάτων χόρτων είναι είτε αργά την άνοιξη είτε το φθινόπωρο. Οι αναμοχλευτές γκαζόν είναι ο εύκολος τρόπος να εμφυσήσετε νέα ζωή στο γκαζόν σας, κάνοντάς το παχύτερο και υγιέστερο.

ΚΑΘΟΡΙΣΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

Ρυθμίστε σωστά το βάθος εργασίας. Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του στρώματος ξερών υπολειμμάτων χόρτων και από τη συμπύκνωση του χώματος. Η ηλικία του γρασιδιού είναι καθοριστικής σημασίας. Τοποθετήστε τη μονάδα επάνω στο γρασίδι – η λεπίδα θα πρέπει ίσα ίσα να ακουμπά στο έδαφος. Με τον κινητήρα σε λειτουργία, μετακινήστε τον αναμοχλευτή για μικρή απόσταση μπρος και πίσω επάνω στο γρασίδι.

Διορθώστε το βάθος εργασίας, ώστε η λεπίδα μόλις να κόβει την επιφάνεια.

Τώρα τοποθετήστε τη λεπίδα του αναμοχλευτή στη θέση εκκίνησης ώστε να ρυθμιστεί το βάθος εργασίας. Σε αυτήν τη θέση εκκίνησης, η μέτρηση του επιθυμητού βάθους κοπής μπορεί να οριστεί και να προσαρμοστεί ανάλογα.

Το βάθος κοπής ενός περιποιημένου γρασιδιού είναι περίπου 3 mm και ενός μη φροντισμένου γρασιδιού περίπου 5 mm.

Η βασική αρχή είναι ότι το καλύτερο είναι μία αναμόχλευση κάθε τρεις εβδομάδες σε βάθος περίπου 3 mm.

Τώρα μπορείτε να ξεκινήσετε. Σε περιποιημένα γρασίδια χρησιμοποιήστε τον αναμοχλευτή προς μία κατεύθυνση. Σε περιοχές με περισσότερο πυκνές μάζες κινηθείτε πρώτα προς μία κατεύθυνση και μετά πάλι κατά μήκος του γρασιδιού. Βεβαιωθείτε ότι, όταν αλλάζετε κατεύθυνση, η λεπίδα δεν βρίσκεται μέσα στο έδαφος (λαβή προς τα κάτω). Δουλέψτε γρήγορα. Αν σταματήσετε σε οποιοδήποτε σημείο, σβήστε το μηχάνημα.

Μαζέψτε επιμελώς με την τσουγκράνα το στρώμα υπολειμμάτων ξερών χόρτων που βρίσκεται πλέον στην επιφάνεια. Τώρα μπορείτε να λιπάνετε το γρασίδι ή να διασκορπίσετε άμμο επάνω του. Αν δεν υπάρχει υγρασία, τότε μην ξεχάσετε να ποτίσετε επαρκώς την περιοχή.

Μετά την αναμόχλευση, το γρασίδι θα πρέπει να παραμείνει προστατευμένο για λίγες ημέρες. Έτσι ο χλοοτάπητας θα απολαμβάνει τις βέλτιστες συνθήκες αναγέννησης μετά την ταλαιπωρία της αναμόχλευσης.

Σημαντικό:
Σε συνθήκες έντονης ξηρασίας, το γρασίδι πρέπει να ποτιστεί μετά την αναμόχλευση.

Σημειώσεις για το φθινόπωρο:
Αν επικρατεί ξηρασία, μαζέψτε πρώτα με την τσουγκράνα τα πεσμένα φύλλα. Αυτά χαρίζουν πολύτιμο φυλλόχωμα, που είναι ιδανικό για τη βελτίωση του χώματος και τη λίπανσή του.

Τι είναι το στρώμα ξερών υπολειμμάτων χόρτων; Το καλοκαίρι, κομμένα υπολείμματα χόρτου και φυτών συχνά συσσωρεύονται ανάμεσα στα φύλλα του γκαζόν. Μετά από ένα διάστημα, η επιφάνεια γίνεται σαν στρώμα και το έδαφος απομονώνεται.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ: ΑΝΑΜΟΧΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΕΡΙΣΜΟΣ

Με τον όρο ‘αερισμός’ νοείται ο αερισμός ενός γρασιδιού. Αυτός συνίσταται στη χρήση ενός μηχανήματος για τη δημιουργία οπών μεγέθους ενός δακτύλου και βάθους 5 έως 9 cm στο γρασίδι, οι οποίες στη συνέχεια γεμίζονται με άμμο. Η μύτη με την οποία δημιουργούνται οι οπές μπορεί να είναι είτε κούφια είτε συμπαγής.

Μέσω αυτής της διαδικασίας διακόπτεται η συμπύκνωση του χλοοτάπητα και πραγματοποιείται ανταλλαγή αερίων, με αποτέλεσμα να προάγεται η ανάπτυξη αερόβιων βακτηρίων στο χώμα και η ανάπτυξη του χόρτου. Μετά από τον αερισμό και την επισπορά, το γρασίδι λιπαίνεται. Στα γήπεδα του γκολφ, μετά τον αερισμό διασκορπίζεται άμμος σε όλη την περιοχή και γίνεται επιπεδοποίηση.

Ο αερισμός πραγματοποιείται συνήθως πριν από την εποχή έντονης ανάπτυξης του γρασιδιού, δηλαδή στην αρχή του Μαΐου ή στα μέσα του Αυγούστου. Αυτό διαφέρει ανάλογα με το χώμα και τις κλιματικές συνθήκες, ώστε οι επιφάνειες να αερίζονται συχνά. Όταν χρησιμοποιούνται μικρές μύτες, δεν είναι απαραίτητο να γίνει διασκορπισμός άμμου (για παράδειγμα για τον αερισμό ενός υγρού σημείου).

Ο αναμοχλευτής John Deere D38R

Απομαγνητοφώνηση