Να συλλέγει κανείς ή να μη συλλέγει;

Εντάξει, σε όλους μας αρέσει η εικόνα ενός τέλεια σκουπισμένου, πεντακάθαρου, πυκνού γκαζόν χωρίς φύλλα ή κλαδάκια. Όμως είναι πάντα ό,τι καλύτερο για το γρασίδι;

Τα συστήματα συλλογής σε σάκο είναι εξαιρετικά βολικά και πολύ αποτελεσματικά. Και είναι πολύ ωραίο να κουρεύει κανείς το γρασίδι και τα υπολείμματα να μαζεύονται παράλληλα. Αλλά η αισθητική και η ευκολία είναι μόνο η μία πλευρά της εξίσωσης.

Κι αυτό γιατί τα κομμάτια του κομμένου χόρτου περιέχουν θρεπτικά συστατικά που είναι ωφέλιμα για το γκαζόν σας. Λίγο-πολύ, είναι δωρεάν λίπασμα. Επομένως, αν προτιμήσετε την περιποιημένη εικόνα ενός γκαζόν χωρίς φύλλα, κλαδάκια και κομμάτια κομμένου χόρτου, δε θα πρέπει να ξεχνάτε να το λιπαίνετε, για να συμπληρώσετε τα θρεπτικά συστατικά που του στερείτε συλλέγοντας τα κομμάτια.

Από την άλλη, αν έχετε ένα γκαζόν που δεν έχει κουρευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, το κούρεμα με πλαϊνή εκφόρτωση ή το κούρεμα με εφαρμογή χορτολιπάσματος μπορεί να οδηγήσει σε στρώματα ξερών υπολειμμάτων χόρτων, σβόλιασμα, ασθένειες και πιθανώς γυμνά σημεία. Σε αυτήν την περίπτωση, η συλλογή σε σάκους είναι η σωστή επιλογή. Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα.

Ίσως, όπως σε όλα τα πράγματα, η ιδανική επιλογή να είναι μια μέση λύση. Να κουρεύετε τακτικά το γκαζόν σας και να αφήνετε επάνω τα κομμάτια του κομμένου χόρτου, τουλάχιστον για ένα διάστημα αφού τελειώσετε. Θα βοηθήσουν στη μακροπρόθεσμη διατήρηση της υγείας και της πυκνότητας της τύρφης σας.