Ο χρυσός κανόνας του κουρέματος

Αν υπήρχε μόνο ένας κανόνας για το κούρεμα του χόρτου σας, θα ήταν αυτός: μην κόβετε περισσότερο από το 1/3 του φύλλου του χόρτου μονομιάς.

Αν θέλετε έναν απλό κανόνα που θα τον θυμάστε εύκολα, κρατήστε αυτόν: Προσπαθήστε να μην κόβετε περισσότερο από το ένα τρίτο του υπάρχοντος ιστού των φύλλων σε μία κοπή. Δείτε τι λένε σχετικά οι ειδικοί:

«Όσο πιο χαμηλά κατεβαίνετε, τόσο πιο συχνά πρέπει να κουρεύετε για να διατηρείτε το επιθυμητό ύψος χωρίς να αφαιρείτε περισσότερο από το ένα τρίτο του φυτού», λέει ο Peter Landschoot, ειδικός του Πανεπιστημίου Penn State σε θέματα χορτοτάπητα. Επισημαίνει, επίσης, ότι ένα κοντύτερο γκαζόν έχει συχνά περισσότερα προβλήματα με ζιζάνια, επειδή ο θόλος δεν είναι τόσο πυκνός. Ο ανοιχτός θόλος επιτρέπει σε περισσότερο φως να φτάσει στο χώμα κάνοντας τους σπόρους ζιζανίων να φυτρώσουν.

Αν το γκαζόν αφήνεται να μεγαλώσει πάρα πολύ και μετά κουρεύεται απότομα, αυτό μπορεί να του προκαλέσει καταπόνηση. Η καταπόνηση θα το κάνει να αντλήσει θρεπτικά συστατικά από το σύστημα ριζών, υποβαθμίζοντάς τις και τελικά οδηγώντας σε ένα γκαζόν με τάσεις αραίωσης, που δεν είναι υγιές, λέει ο Clint Waltz, ειδικός του University of Georgia Extension σε θέματα χορτοτάπητα.