ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΡΑΤΣΑ

Ο Christian Stotz είναι μεγαλοβοσκός πέμπτης γενιάς. Με 2400 μητέρες σε τρία κοπάδια, μαζεύει ένα από τα μεγαλύτερα περιπλανώμενα κοπάδια στη νοτιοδυτική Γερμανία. Πρόσφατα, ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση, ένα σπάνιο γεγονός αυτές τις μέρες. Κάθε χρόνο υπάρχουν λιγότεροι βοσκοί πλήρους απασχόλησης και πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να βρουν διάδοχο. Η δουλειά είναι δύσκολη και οι ώρες είναι πολλές, λέει ο Christian. Αλλά η δουλειά ποικίλλει και δεν βαριέσαι ποτέ.
ΕΓΙΝΑ ΒΟΣΚΟΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. ΤΗΝ ΞΕΡΩ ΑΠΟ ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΜΙΚΡΟΣ. Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ.
CHRISTIAN STOTZ

ΑΠΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΠΟΡΟΣ ΣΕ ΥΠΟΠΡΟΪΟΝ

Τις προηγούμενες μέρες, οι βοσκοί στην περιοχή ζούσαν κυρίως από την πώληση μαλλιού. Αλλά οι τιμές έχουν μειωθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια και δεν υπάρχουν πολλοί αγοραστές. Στη Γερμανία, αυτός ο πολύτιμος φυσικός πόρος είναι πλέον ως επί το πλείστον απλώς ένα υποπροϊόν της παραγωγής κρέατος και της διαχείρισης του τοπίου. Έτσι, πριν από μερικά χρόνια, ο Christian Stotz ξεκίνησε το αυτομάρκετινγκ. Το 99% των μητέρων του είναι μερίνο –μια ράτσα «εκλεκτού μαλλιού»– και παραδίδει τις ίνες μαλλιού τους σε δύο περιφερειακές συνεργαζόμενες επιχειρήσεις που τις χρησιμοποιούν για ρούχα και κλωστές.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ GATOR
ΕΥΚΟΛΗ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΒΙΒΑΣΗ
ΣΥΝΗΘΩΣ, ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ. ΤΑΪΖΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΒΛΟ, ΜΕΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ.
CHRISTIAN STOTZ

ΟΜΟΡΦΟΙ ΕΡΕΙΚΩΝΕΣ ΜΕ ΚΕΔΡΟΜΗΛΑ

Ωστόσο, ένα από τα κύρια καθήκοντα της καθοδήγησης κοπαδιών στη νοτιοδυτική Γερμανία είναι η διαχείριση του τοπίου. Τα πρόβατα βόσκουν τα πολυάριθμα κεδρόμηλα στους ερεικώνες στην περιοχή και δεν φεύγουν. Κάνοντας αυτό με τα μηχανήματα θα ήταν δύσκολο και ακριβό, ειδικά στις πλαγιές. Η φύση και η βιοποικιλότητα επωφελούνται επίσης από τα πρόβατα: υπό κανονική καλλιέργεια, πολλά φυτά και έντομα είτε θα εκτοπιστούν είτε θα εξαφανιστούν.
ΣΤΟΝ ΣΤΑΒΛΟ, ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΡΩΝΕ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΕΝΣΙΡΩΜΑ ΜΕ ΧΟΡΤΟ, ΕΝΩ ΤΑ ΑΡΝΙΑ ΤΡΩΝΕ ΜΙΑ ΜΙΞΗ ΣΙΤΑΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΜΗ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ. ΕΞΩ, ΑΠΛΑ ΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΧΟΡΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ.
CHRISTIAN STOTZ

Ο ΒΟΣΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΥΚΟΣ

Τη μέρα που τα κοπάδια είναι έξω, ο βοσκός τα φροντίζει. Το βράδυ τα μεταφέρει σε βοσκοτόπια περιφραγμένα από ηλεκτρικό φράχτη. Πρέπει να το κάνουμε αυτό, εξηγεί ο Christian Stotz, δεν μπορούμε να τα αφήνουμε να περιφέρονται μόνα τους. Η νύχτα φέρνει και άλλα προβλήματα: οι λύκοι επιστρέφουν στη Γερμανία και όπως επισημαίνει ο βοσκός, «ένα κοπάδι προβάτων μέσα σε έναν ηλεκτρικό φράχτη είναι γιορτή για ένα τέτοιο ζώο». Με κάποιο τρόπο, όμως, ο Christian Stotz θα λύσει και αυτό το πρόβλημα.
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΨΗΛΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ. ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.
CHRISTIAN STOTZ
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ GATOR
ΑΘΟΡΥΒΗ ΚΑΜΠΙΝΑ

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ

Άμεσο μάρκετινγκ, τοπικές πωλήσεις, ασυνήθιστα υψηλά πρότυπα ποιότητας... η οικογένεια Stotz ήταν πάντα πρωτοπόροι. Προς το παρόν, η δοκιμή τεχνικών προόδων είναι σημαντική για τον Christian Stotz. Θέλει να μειώσει και να απλοποιήσει τις εργασίες στους βοσκότοπους και στον στάβλο ακόμα πιο πολύ. Αυτός και οι γονείς του έχουν μάθει ότι οι πρόοδοι σχεδόν πάντα ωφελούν την επιχείρηση μακροπρόθεσμα. Αλλά, μερικές φορές, λέει ο βοσκός χαμογελώντας, πρέπει να παραδεχτεί ότι οι παλιότεροι τρόποι είναι οι καλύτεροι. Το σημαντικό είναι να πετύχετε τους στόχους σας και να είστε επιτυχημένοι, λέει ο βοσκός – και έτσι έχουν τα πράγματα.
Η Σειρά Gator Της John Deere

Η Σειρά Gator Της John Deere

Ανακαλύψτε Την Εμβέλεια