Το μέλλον της γεωργίας

Αυτόνομο τρακτέρ John Deere

Οι αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες είναι μόνο μία από τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γεωργία.  Η John Deere επενδύει τεράστιους πόρους για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Τρεις βασικές τεχνολογίες διαμορφώνουν το μέλλον: Ο εξηλεκτρισμός, η αυτοματοποίηση και αυτονομία και η τεχνητή νοημοσύνη

Ο εξηλεκτρισμός δεν έχει να κάνει μόνο με τη χρήση μπαταριών ως την πηγή ισχύος. Έχει να κάνει με τη χρήση ηλεκτρικών μηχανισμών κίνησης για την αντικατάσταση κινητήρων και υδραυλικών συστημάτων. Οι ηλεκτρικοί κινητήρες έχουν πολύ υψηλή ροπή σε χαμηλές ταχύτητες, είναι πιο αποδοτικοί, πιο αξιόπιστοι και έχουν μικρότερο βάρος.

Τρακτέρ μεσαίου μεγέθους γενικής χρήσης μηδενικών ρύπων

     

Τρακτέρ μεσαίου μεγέθους γενικής χρήσης μηδενικών ρύπων

Το ηλεκτρικό τρακτέρ μεσαίου μεγέθους είναι βασισμένο στη σειρά 1R της John Deere. Ένα βασικό χαρακτηριστικό αυτού του μηχανήματος είναι η υψηλή ισχύς του δυναμοδότη του, που επιτρέπει τη χορτοκοπή σε πάνω από 10.000 m² γρασιδιού με μία μόνο φόρτιση μπαταρίας διάρκειας 4,5 ωρών. Εκτός από την υψηλή απόδοση, οι πελάτες κερδίζουν επίσης από το πολύ χαμηλό κόστος συντήρησης. Οι πιθανές εφαρμογές αφορούν κυρίως τις περιπτώσεις που απαιτείται χαμηλή στάθμη θορύβου και λειτουργία χωρίς ρύπους.

Κιβώτιο ταχυτήτων eAutoPowr

Το eAutoPowr είναι το πρώτο κιβώτιο ταχυτήτων συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης με ηλεκτρομηχανική διαίρεση ισχύος. Σε σύγκριση με τα συμβατικά CVT, ο μηχανισμός κίνησης είναι αποδοτικότερος και δεν υφίσταται φθορές. Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η πρόβλεψη για έως και 100 kW ηλεκτρικής ισχύος για εξωτερική κατανάλωση. Για να το επιδείξουν αυτό η John Deere και η Joskin ανέπτυξαν μια δεξαμενή υγρής κοπριάς με δύο ηλεκτροκίνητους άξονες. Χάρη σε αυτό το σύστημα κίνησης οχτώ τροχών, είναι δυνατή πολύ αποδοτικότερη μετάδοση ελκτικής δύναμης. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να μειωθούν και τα έξοδα ενσωμάτωσης του υγρού λιπάσματος κατά έως και 25%.

Κιβώτιο ταχυτήτων eAutoPowr

     

Μεγάλο drone ψεκασμού (VoloDrone)

     

Μεγάλο drone ψεκασμού (VoloDrone)

Το μεγάλο drone που αναπτύχθηκε από κοινού από την John Deere και τη Volocopters έχει διάμετρο 9,2 m και κινείται με 18 ρότορες. Διαθέτει έναν πλήρως ηλεκτρικό μηχανισμό κίνησης με αντικαταστάσιμες μπαταρίες ιόντων λιθίου. Μία φόρτιση μπαταρίας επιτρέπει χρόνο πτήσης έως και 30 λεπτών, ενώ ο χειρισμός του VoloDrone μπορεί να γίνει τόσο απομακρυσμένα όσο και αυτόματα σε μια εκ των προτέρων προγραμματισμένη διαδρομή. Το πλαίσιο του drone είναι εξοπλισμένο με ένα τυποποιημένο σύστημα προσάρτησης ωφέλιμου φορτίου. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να προσαρτηθούν διαφορετικές συσκευές στο πλαίσιο, ανάλογα με την εφαρμογή. Για την προστασία της σοδειάς το μεγάλο drone διαθέτει δύο δεξαμενές υγρού, μια αντλία και μια ράβδο ψεκασμού. Χάρη στο χαμηλό ύψος πτήσης μπορεί να επιτευχθεί μια πολύ μεγάλη περιοχή κάλυψης έως και 6 ha/hr.

Σκοπός της αυτοματοποίησης δεν είναι να αντικαταστήσει των χειριστή. Είναι η χρήση της τεχνολογίας για να δημιουργηθεί ο καλύτερος δυνατός χειριστής. Το ταξίδι ξεκίνησε με το αυτόματο σύστημα δορυφορικής καθοδήγησης AutoTrac που οδηγεί το μηχάνημα. Πλέον στις θεριζοαλωνιστικές S700 υπάρχει η Ολοκληρωμένη Προσαρμογή Θεριζοαλωνιστικής, οι οποία πραγματοποιεί αυτόματες προσαρμογές σε πραγματικό χρόνο για τη διατήρηση των προκαθορισμένων επιπέδων.

Αυτόνομο ηλεκτρικό τρακτέρ

     

Αυτόνομο ηλεκτρικό τρακτέρ

Το νέο μοντέλο αυτόνομου τρακτέρ της John Deere είναι μια πολύ συμπαγής διάταξη ηλεκτρικού μηχανισμού κίνησης με ενσωματωμένο παρελκόμενο. Το τρακτέρ έχει συνολική απόδοση 500 kW και μπορεί να εξοπλιστεί είτε με τροχούς είτε με ερπύστριες. Είναι δυνατή η ευέλικτη χρήση αντίβαρων 5 έως 15 τόνων, ανάλογα με την εφαρμογή, για τη μείωση της συμπύκνωσης του χώματος. Χάρη στον ηλεκτρικό μηχανισμό κίνησης δεν υπάρχουν πλέον εκπομπές ρύπων από τη λειτουργία και η στάθμη του θορύβου είναι πολύ χαμηλή. Στα επιπλέον πλεονεκτήματα περιλαμβάνονται επίσης η μικρή φθορά και το χαμηλό κόστος συντήρησης.

Ημιαυτόνομο τρακτέρ

Το τρακτέρ κινείται ημιαυτόνομα και διαθέτει ένα ενσωματωμένο ψεκαστικό σοδειάς. Με τη χρήση μιας ενσωματωμένης κάμερας έχει τη δυνατότητα να εργάζεται σε γραμμικές καλλιέργειες – για παράδειγμα εφαρμόζοντας προϊόντα προστασίας φυτών σε φυτείες οπωροφόρων δένδρων. Η πλήρωση της δεξαμενής του ψεκαστικού πραγματοποιείται αυτόματα σε ένα σταθμό πλήρωσης, έτσι ώστε ο χρήστης να μην εκτίθεται σε ζιζανιοκτόνα. Η διαδικασία αυτή έχει σχεδιαστεί για να μειώνει τα έξοδα και να αυξάνει την παραγωγικότητα πάνω από 30%.

Ημιαυτόνομο τρακτέρ

     

Αυτόνομο ηλεκτρικό τρακτέρ

     

Αυτόνομο ψεκαστικό drone

Το drone διαθέτει ένα σαρωτή ζιζανίων και ψεκαστικό σοδειάς και έτσι τα ζιζάνια μπορούν να σαρωθούν από τον αέρα και μετά να ελεγχθούν μεμονωμένα. Η δεξαμενή 10,6 λίτρων πληρώνεται αυτόματα σε ένα σταθμό στα όρια του αγρού, όπου πραγματοποιείται και η φόρτιση της μπαταρίας. Ο χρόνος πτήσης με μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία είναι 30 λεπτά. Το κύριο πλεονέκτημα αυτού του drone είναι η ακριβής εφαρμογή των ζιζανιοκτόνων, γεγονός που μειώνει σημαντικά τις ποσότητες που χρησιμοποιούνται. Ο ψεκασμός από τον αέρα είναι επίσης δυνατός ανεξάρτητα από την κατάσταση του εδάφους.

Αυτόνομο ψεκαστικό

Αυτό το καινοτόμο αυτόνομο ψεκαστικό είναι ελαφρύτερο από ένα συμβατικό αυτοκινούμενο ψεκαστικό και διαθέτει μια δεξαμενή ψεκασμού 560 λίτρων. Μπορεί να εισέλθει σε αγρούς μετά από βροχή χωρίς να προκαλέσει συμπύκνωση του εδάφους. Η μεγάλη απόσταση από το έδαφος της τάξης του 1,9 m και το σύστημα τετραδιεύθυνσης το καθιστούν ιδιαίτερα ευέλικτο, ενώ οι ερπύστριες ελαχιστοποιούν την πίεση στο έδαφος και διευρύνουν σε μεγάλο βαθμό το περιθώριο λειτουργίας.

Αυτόνομο ψεκαστικό

     

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ψεκάζουμε.

See & Spray

     

See & Spray

Με την τεχνολογία See & Spray, κάμερες υψηλής ανάλυσης καταγράφουν έως και 20 εικόνες το δευτερόλεπτο. Με βάση τις εικόνες και τεχνητή νοημοσύνη, το σύστημα αναγνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα στα φυτά που καλλιεργούνται και τα ζιζάνια και έτσι είναι δυνατή η ειδική αντιμετώπιση των μεμονωμένων φυτών. Με αυτήν τη νέα γενιά καταπολέμησης ζιζανίων μπορεί να μειωθεί σημαντικά η χρήση φυτοφαρμάκων.

CommandCab

Ό,τι κι αν συμβεί στο μέλλον, τον έλεγχο θα τον έχει πάντα ο αγρότης. Η καμπίνα ελέγχου μας δείχνει πώς είναι πιθανό να εξελιχθεί το ταξίδι από τον αυτοματισμό στην αυτονομία.

Το μελλοντικό όραμα μιας καμπίνας χωρίς οδηγό αποκαλύπτει νέες δυνατότητες για την τεχνητή νοημοσύνη. Με τον έλεγχο με χειριστήριο πολλαπλών λειτουργιών, οθόνη αφής και διασύνδεση όλων των στοιχείων του μηχανήματος, αποτελεί μια ολοκαίνουρια ιδέα χειρισμού. Ενσωματώνοντας δεδομένα καιρού πραγματικού χρόνου, μεμονωμένες προκαθορισμένες ρυθμίσεις και διαδικασίες διαχείρισης εργασιών, η καμπίνα γίνεται το κέντρο ελέγχου των γεωργικών σας εργασιών.

CommandCab