Δημιουργημένος και κατοχυρωμένος με την Carl Zeiss, ο αισθητήρας HarvestLab 3000 χρησιμοποιεί φασματοσκοπία στο εγγύς υπέρυθρο (NIR) για την ανάλυση διάφορων συστατικών της σοδειάς που έχει θεριστεί, του ενσιρώματος ή του ρευστού λιπάσματος. Ήδη από το 2009 η τεχνολογία είναι πιστοποιημένη από την Γερμανική Αγροτική Εταιρία (DLG) για την ανάλυση ξηρής ουσίας σε ενσίρωμα καλαμποκιού με μόνο αμελητέες αποκλίσεις μεταξύ 0,67 και 1,85%. Οι διάφορες βαθμονομήσεις μας έχουν τελειοποιηθεί κι άλλο, με την προσθήκη περισσότερων δειγμάτων από περισσότερους τύπους σοδειάς/ρευστού λιπάσματος, ποικιλίες/ζωοτροφές και περιοχές κάθε χρόνο.
Ο νέος ηλεκτρονικός εξοπλισμός του HarvestLab 3000 ανταποκρίνεται στις εξελίξεις της τεχνολογίας και βασίζεται σε εκατομμύρια ώρες εμπειρίας στα χωράφια. Ο αισθητήρας μπορεί να λαμβάνει υπόψη ένα κατά 12% ευρύτερο φάσμα μήκους κύματος για πρόσθετη ακρίβεια και παρέχει πάνω από 4.000 μετρήσεις ανά δευτερόλεπτο. Συνήθως αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 1 εκατομμύριο μετρήσεις ανά φορτίο. Δεν σας παρέχει απλά μια τιμή τυχαίου δείγματος, αλλά σίγουρα στατιστικά δεδομένα εν κινήσει. Τα σφάλματα που συνήθως συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της συλλογής δειγμάτων με το χέρι, όπως έκθεση σε οξυγόνο ή θερμότητα μέχρι το δείγμα να φτάσει στο επόμενο εργαστήριο, δεν υπάρχουν καθόλου. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, όλα τα δεδομένα εμφανίζονται και καταγράφονται ανά περιοχή σε πραγματικό χρόνο. Αυτό επιτρέπει στους χειριστές να προσαρμόζουν τις ρυθμίσεις και επιτρέπει την αυτόματη βελτιστοποίηση του μηχανήματος ενώ είναι ακόμη στο χωράφι αντί να περιμένει κανείς πολλές μέρες για τα εργαστηριακά αποτελέσματα.